حساب پم برای سرمایهگذاری در بازارهای مالی یک روش بسیار محبوب و مناسبی است. شما در این روش دارایی خودتان را با کمک مدیر حساب حرفهای در بازارهای مالی معامله میکنید. مدیر حرفهای در طی معاملاتی که با داراییهای مشترک انجام میدهد، سود زیادی به دست میآورد. این معاملات به طور متناسب با سهمی که هر فرد از کل سرمایه دارد، بین مدیر و سرمایهگذاران تقسیم میشود.
شاخص کلیدی | توضیحات مختصر | اهمیت برای سرمایهگذار |
نرخ بازده | درصد تغییر ارزش سرمایهگذاری در طول یک دوره | نشاندهنده سودآوری کلی |
نوسانات | میزان نوسان قیمتها | نشاندهنده ریسک سرمایهگذاری |
نسبت شارپ | بازده اضافی به ازای واحد ریسک | نشاندهنده کارایی ریسک |
نسبت سورتینو بازده اضافی | نسبت به ریسک نزولی | نشاندهنده مدیریت ریسک نزولی |
حداکثر افت | بزرگترین کاهش ارزش از اوج قبلی | نشاندهنده توانایی تحمل زیان |
دوره بازگشت سرمایه | مدت زمان بازگشت سرمایه اولیه | نشاندهنده سرعت بازگشت سرمایه |
محاسبه عملکرد مدیران حساب PAMM
محاسبه عملکرد مدیرانی که در حساب پم فعالیت دارند، میتوانند شما را به درک درستی نسبت به آنها برساند. حال می خواهیم بدانیم که آیا حساب پم برای اینکه معاملات را به اجرا درآورید مناسب هستند یا نه.
نرخ بازده
مهمترین شاخصی که برای ارزیابی عملکرد مدیر حساب پم در نظر میگیرند، نرخ بازده است. نرخ بازده نسبت افزایش و یا کاهش مقدار سرمایه در یک بازه زمانی مشخص را نشان میدهد. معمولاً نرخ شاخص را به صورت درصد بیان میکنند.
عوامل مؤثر در بازدهی حساب PAMM
استراتژی معاملاتی مدیر
یکی از مهمترین عواملی که در بازدهی حساب پم باید به آن توجه داشته باشید، استراتژی معاملاتی مدیر حساب است. معمولا مدیرانی که با تجربه و موفق هستند، از استراتژیهای معاملاتی سودآور و کم ریسک استفاده میکنند.
تجربه و تخصص مدیر
تجربه و تخصص مدیر در بازارهای مالی میتواند در موفقیتهای او نقش مهمی داشته باشد. مدیران با تجربه همیشه میتوانند بازار را به طور دقیق تحلیل کرده و برای معاملات از مدیریت ریسک مناسب استفاده کنند. تحلیل دقیق در برخی شرایط میتوانند برای سرمایهگذاران سودآوری بیشتری فراهم آورند.
شرایط بازار
شرایط بازار میتواند در بازدهی حساب پم تاثیر داشته باشد. زمانی که بازار در شرایط پر نوسان قرار بگیرد، مدیران حرفهای معمولاً به سودهای بیشتری میرسند. در بازارهای آرام معمولاً میزان سودآوری کمتر است.
مدیریت ریسک
یکی از جنبههای مهم و حیاتی در حسابهای پم، داشتن مدیریت ریسک است. مدیران حرفهای با استفاده از ابزارهای مدیریت ریسک سعی میکنند زیانهای احتمالی در معاملات را کاهش داده و دارایی سرمایهگذاران را حفظ کنند.
نحوه محاسبه نرخ بازده
برای محاسبه نرخ بازده حساب PAMM، میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید:
نرخ بازده = (سود خالص – کارمزد مدیر) / کل سرمایه * 100
در این فرمول:
سود خالص= مقدار سودی است که مدیر بعد از کم کردن زیانهای احتمالی آن را به دست آورده است.
کارمزد مدیر= مبلغی است که مدیر به عنوان حق الزحمه برای اجرای معاملات دریافت میکند.
سرمایه= به مجموعه دارایی سرمایهگذاران در حساب پم.
نوسانات
نوسانات و یا واریانس میتواند بازده ریسک سرمایهگذاری را نشان دهد. هرچه میزان نوسانات بیشتر باشد، به طور حتم ریسک سرمایهگذاری هم بالاتر خواهد رفت. برای درک بهتر این موضوع می توانید به مقاله “تاثیر نوسانات بازار فارکس بر حساب های PAMM” مراجعه کنید.
تفسیر نوسانات
تفسیر نوسانات در عملکرد مدیران حساب، به اهداف سرمایهگذاری و تحمل ریسک شما بستگی دارد. سرمایهگذارانی که به دنبال بازدهی بیشتر هستند، معمولاً به دنبال نوسانات بالاتر میباشند. این نوسانات پتانسیل کسب سود بیشتری را دارند.
این موضوع را هم در نظر بگیرید که وجود نوسانات بالا ناشی از ریسک بیشتر در معاملات است و در واقع ممکن است که معاملات شما به ضرر کشانده شود.
برای آن دسته از سرمایهگذارانی که میخواهند دارایی خودشان را حفظ کرده و ریسک معاملاتشان را کاهش دهند، نوسانات پایین برای آنها مناسب در نظر گرفته میشود و نشان میدهد که بازدهی حساب پم در طول بازه زمانی پایدار بوده و احتمال اینکه به ضرر برسید کمتر است.
نکات مهم
در ادامه یک سری نکات و توصیههایی را آوردهایم که بهتر است در محاسبه و تفسیر نوسانات در عملکرد مدیران حساب پم به آنها توجه داشته باشید.
- باید برای یک بازه زمانی مشخص محاسبه شوند.
- بازههای زمانی کوتاه مدت ممکن است نوسانات بیشتری نشان دهند.
- بازههای زمانی بلند مدت معمولاً نوسانات کمتری را نشان میدهند.
- بهتر است نوسانات را با سایر حسابهای پم یا شاخصهای بازار مقایسه کنید تا بتوانید از عملکرد مدیر حساب پم ارزیابی دقیقتری به دست آورید.
- عواملی که بر نوسانات تاثیر میگذارند، مثل تجربه مدیر، شرایط بازار و استراتژیهای معاملاتی را باید به طور کامل در نظر بگیرید.
مدت زمان
یک مدیر حساب در کوتاه مدت و یا بلند مدت عملکردهای متفاوتی از خود نشان میدهد. اگر میخواهید به طور دقیق عملکرد مدیر حساب را باز ارزیابی کنید، باید زمان طولانی برای این کار اختصاص دهید.
عوامل موثر در مدت زمان عملکرد مدیران PAMM
استراتژی معاملاتی
مدیر پم برای اجرای معاملات در دورههای مختلف از استراتژیهای معاملاتی مختلفی استفاده میکنند. برخی از استراتژیها به تحلیلهای بلند مدت نیاز دارند و لازم است که فرد صبوری از آنها استفاده کند. اما برخی از استراتژیها بر مبنای نوسانات کوتاه مدت بازار عمل میکنند.
تجربه و تخصص
تجربه و تخصصی که مدیر حساب پم در بازارهای مالی دارد، میتواند در مدت زمان عملکرد و بازدهی حساب پم تاثیر زیادی داشته باشد. معمولاً مدیران با تجربه قادر هستند که در اجرای معاملات، مدیریت ریسک بهتری داشته باشند تا به بازدهی پایدارتری برسند.
شرایط بازار
شرایطی که در بازارهای مالی حاکم شده است مثل روند تا نوسانات و یا رویدادهای اقتصادی تماماً در عملکرد مدیران پم میتوانند تاثیر داشته باشند. اگر بازار شرایط پر نوسانی داشته باشد، مدیران پم را با چالشهای بیشتری روبرو میکنند.
اهداف سرمایهگذاری
اهداف سرمایهگذاری سرمایهگذاران در مدت زمان عملکرد مدیران تاثیر زیادی دارد. برخی از سرمایهگذاران به دنبال کسب سودهای کوتاه مدت هستند، در حالی که برخی دیگر به دنبال اهداف بلند مدت میگردند.
محاسبه مدت زمان عملکرد مدیران PAMM
برای آنکه مدت زمان عملکرد مدیران محاسبه شود، از معیارهای گوناگونی میتوان استفاده کرد. رایجترین این معیارها دوره بازدهی است. این دوره در واقع مدت زمانی است که عملکرد مدیر پم مورد بررسی قرار گرفته و شامل بازههای زمانی مختلف مثل فصلی، سالانه و یا ماهانه هستند.
برای محاسبه دوره بازدهی، میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
دوره بازدهی = (ارزش فعلی سرمایه – ارزش اولیه سرمایه) / ارزش اولیه سرمایه * 100
در این فرمول:
ارزش فعلی سرمایه= مقدار سرمایه پس از گذشت دوره بازدهی است.
ارزش اولیه سرمایه= مقدار سرمایه در ابتدای دوره بازدهی است.
مقایسه با شاخصهای بازار
شاخصهای مختلفی هستند که شما میتوانید عملکرد مدیر حساب را با آنها مقایسه کنید. با این مقایسه مشخص میشود که آیا مدیر حساب توانسته نسبت به گذشته در بازارهای مالی عملکرد خوبی داشته باشد یا خیر.
مدیریت ریسک
مدیر حساب در اجرای معاملات خود همیشه مدیریت ریسک را رعایت میکند. نحوه مدیریت ریسک برای ارزیابی کردن عملکرد مدیران خیلی مهم است. یک مدیر حساب وقتی میتواند عملکرد خوبی داشته باشد که ریسکهای سرمایهگذاری را کنترل کند و بتواند از زیانهای بزرگ جلوگیری کند.
شاخصهای رایج برای ارزیابی عملکرد مدیران حساب PAMM

برای آنکه عملکرد مدیران حساب به طور دقیق ارزیابی شود، از یک سری شاخصهای رایجی استفاده میکنند که در ادامه این شاخصها را توضیح دادهایم.
نرخ بازده سالانه
میانگینی که بازده سالانه حساب در طول یک دوره مشخص داشته باشد، به آن نرخ بازده سالانه میگویند.
نحوه محاسبه CAGR
برای محاسبه CAGR، از فرمول زیر استفاده میشود:
CAGR = (مقدار نهایی سرمایهگذاری / مقدار اولیه سرمایهگذاری)^(1 / تعداد سالها) – 1
چرا CAGR برای ارزیابی عملکرد مدیران حساب PAMM مهم است؟
CAGR به شما کمک میکند تا عملکرد مدیر حساب پم را در طول زمان اندازهگیری کنید و به بازههای زمانی کوتاه بسنده نکنید. این موضوع زمانی که در بازارهای مالی نوسانات زیادی وجود دارد، اهمیت خیلی بیشتری پیدا میکند.
CAGR به شما این امکان را میدهد تا عملکرد مدیران مختلف حساب پم را با همدیگر و همچنین با شاخصهای معیار مقایسه کنید.
CAGR به شما نشان میدهد که آیا مدیر حساب پم توانسته در طول زمان عملکرد خود را حفظ کند یا خیر.
نسبت شارپ
نسبت شارپ در واقع بازده اضافی که یک سرمایهگذاری نسبت به سرمایهگذاری بدون ریسک دارد را به نوسانات آن تقسیم میکند. سرمایهگذاریهای بدون ریسک مثل سرمایهگذاری کردن در اوراق قرضه دولتی هستند. هر چقدر نسبت سرمایهگذاری بیشتر باشد، میتواند عملکرد بهتری داشته باشد.
نحوه محاسبه نسبت شارپ
نسبت شارپ به صورت زیر محاسبه می شود:
نسبت شارپ = (Rp – Rf) / σp
در این فرمول:
Rp= بازده سرمایه گذاری
Rf= نرخ بازده بدون ریسک
σp= انحراف معیار بازده سرمایه گذاری (به عنوان معیاری از ریسک)
نحوه استفاده از نسبت شارپ برای ارزیابی مدیران حساب PAMM
برای ارزیابی عملکرد مدیران حساب پم میتوانید از نسبت شارپ استفاده کنید. در این حالت نسبت شارپ آنها را با همدیگر و با یک معیار مقایسه کنید. به عنوان مثال میتوانید نسبت شارپ مدیران مختلف را با میانگین نسبت شارپ برای مدیران حساب پم مقایسه کنید. می توانید نسبت شارپ مدیران را با نرخ بازده بدون ریسک مورد بررسی و مقایسه قرار دهید.
نسبت سورینو
این نسبت مشابه با نسبت شارپ است، اما به جای آنکه نوسانات کلی در نظر گرفته شود، از نوسانات پایینتر از میانگین استفاده میکنند.
نحوه محاسبه نسبت سورینو
نسبت سورینو به صورت زیر محاسبه میشود:
نسبت سورینو = (بازدهی پرتفوی – نرخ بازده بدون ریسک) / انحراف معیار بازدهی پرتفوی
تفسیر نسبت سورینو
زمانی که نسبت سورینو بالا باشد، نشان میدهد که مدیر حساب توانسته در ازای ریسک پذیرفته، بازدهی بیشتری به دست آورد. در این موقع مدیر حساب توانسته عملکرد بهتری از خود نشان دهد. زمانی که نسبت سورینو پایین باشد، نشان میدهد که مدیر حساب نتوانسته در ازای ریسک پذیرفته، بازدهی کافی ارائه دهد. یعنی مدیر حساب عملکرد ضعیفی داشته است.
حداکثر افت
بزرگترین کاهشی که در ارزش سرمایه برای یک دوره زمانی مشخص تهیه میشود، حداکثر افت نام دارد.
نحوه محاسبه حداکثر افت
برای محاسبه MDD، ابتدا باید بالاترین نقطه (Peak) و پایینترین نقطه (Trough) حساب PAMM را در یک بازه زمانی مشخص مشخص کنیم. سپس MDD به صورت زیر محاسبه میشود:
MDD = (Peak – Trough) / Peak * 100
نکات مهم در مورد حداکثر افت
- MDD باید در یک بازه زمانی مشخص محاسبه شود، چون در بازههای زمانی مختلف مقدار متفاوتی دارد.
- MDD تنها یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد است و شما برای ارزیابی بهتر و کاملتر باید به معیارهای دیگر مثل نسبت شارپ یا نسبت سورینو هم توجه کنید.
- مدیران حساب پم باید به طور فعال ریسک حساب را مدیریت کنند تا مقدار MDD را کاهش دهند.
Drawdown
مدت زمانی که ارزش سرمایه از بالاترین مقدار قبلی خود کمتر باقی بماند را این شاخص محاسبه میکند.
نحوه محاسبه Drawdown
تعیین Peak= تعیین بالاترین نقطه سرمایه در یک بازه زمانی مشخص
تعیین Trough= تعیین پایین ترین نقطه سرمایه پس از Peak را در همان بازه زمانی
محاسبه Drawdown= محاسبه اختلاف بین Peak و Trough را به صورت درصد از Peak
اهمیت Drawdown در ارزیابی مدیران PAMM
Drawdown نشان میدهد که مدیران پم مقدار ریسک پذیری شان چقدر است و چقدر احتمال دارد که سرمایهگذار بخشی از سرمایه خودش را از دست بدهد.
زمانی که شما مقدار Drawdown مدیران مختلف را با هم مقایسه کنید، در واقع میتوانید عملکرد آنها را با هم مقایسه کرده و مدیری را انتخاب کنید که میزان Drawdown کمتری داشته باشد.
Drawdown میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا برای سرمایهگذاری در حسابهای پم تصمیمهای بهتری بگیرند.
نکات مهم در مورد Drawdown
Drawdown باید در یک بازه زمانی مشخص محاسبه شود و مقدار آن در بازههای زمانی مختلف با هم فرق دارد.
تعداد دفعاتی که Drawdown رخ میدهد، اهمیت زیادی دارد.
مدیری که مقدار Drawdown کمتری دارد، اما تعداد دفعات آن بیشتر است، ممکن است میزان ریسک پذیری بیشتری داشته باشد، نسبت به مدیری که Drawdown بیشتر اما تعداد دفعات کمتری دارد.
دوره بازگشت سرمایه
این شاخص نشان میدهند که چه مقدار طول میکشد تا سرمایه اولیه شما بتواند برگردد.
در حساب پم انتخاب یک مدیر حساب حرفهای خیلی مهم است، پس باید دقت بیشتری داشته باشید.
نکات مهم هنگام انتخاب مدیر حساب PAMM
- قبل از آنکه بخواهید در یک حسابی سرمایه گذاری کنید، باید تاریخچه عملکرد مدیران حساب را به طور دقیق بررسی و کنترل نمایید.
- حتماً با استراتژی معاملاتی مدیران حساب آشنا شده و آنها را به دقت بررسی کنید. تعیین کنید که آیا استراتژی معاملاتی سرمایهگذار با اهداف سرمایهگذاری شما همخوانی دارد یا نه.
- از مقدار کارمزدهایی که توسط مدیر حساب دریافت میشود مطلع شوید و آن را با کارمزد سایر مدیران مقایسه کنید. در این بین مدیری را انتخاب کنید که کارمزدهای معقولی دریافت میکند.
- مطمئن شوید اطلاعاتی که مدیر حساب شما ارائه میدهد، اطلاعات شفافی هستند و در این زمینه هرگونه سوالی داشته باشید میتواند به آن پاسخ دهد.
- برای آنکه ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش دهید، بهتر است که در چند حساب پم استراتژیهای مختلفی را اجرا کنید.
نتیجه گیری
افرادی که در حسابهای پم سرمایهگذاری میکنند، همیشه باید ریسکهای آن را هم در نظر بگیرند، چون این سرمایه گذاری ممکن است با ضرر همراه شود. قبل از آنکه در این زمینه هرگونه تصمیمی بگیرید، بهتر است که با مشاوران مالی خوبی مشورت کنید.
سوالات متداول
چه کسی از حساب PAMM استفاده میکند؟
سرمایهگذاران و مدیران حرفهای
مهمترین شاخص عملکرد مدیر PAMM چیست؟
نرخ بازده.
چه عواملی در انتخاب مدیر PAMM مهم است؟
سابقه، استراتژی، شفافیت
نوسانات در حساب PAMM چه اهمیتی دارد؟
نوسانات بالا نشان دهنده ریسک بیشتر و پتانسیل سود زیاد و نوسانات کم نشان از ریسک کمتر و بازدهی پایدارتر است.
برای سرمایه گذاری در حساب پم ریسک هم وجود دارد؟
بله، حساب پم بدون ریسک نیست و ممکن است با زیان هم همراه باشد.